• ۱۴۰۳-۰۲-۰۸
  • آدرس » ارومیه - خیابان حسنی - برج آسمان - طبقه ۷ - واحد ۷۰۱
  • اختلال تلفظی

    اختلال تلفظی

    برای درمان انواع اختلالات تلفظی در کودکان باید هرچه سریعتر کودک خود را به کلینیک گفتار و زبان ارجاع دهید.

    این اختلال در میان تمامی سنین از کودک تا بزرگسال مشاهده میشود.

    چه کسانی اختلال تلفظی دارند؟

    آیا وضوع گفتار کودکتان پایین است؟
    آیا بیشتر جملات و کلمات کودکتان را متوجه نمیشوید؟
    آیا کودک شما به دلیل وضوع گتفار پایین و ناواضح حرف زدن ودر بین بچه های کوچه و فامیل زباد ارتباط مناسبی نمیتواند برقرار کند؟
    اطرافیان متوجه گفتار کودکتان نمیشوند؟
    کودکتان بیشتر صداها را جابجا میگوید؟
    بیشتر صداها را خراب میگوید؟ مثلا سیب را تیب میگوید ، بریم را بلیم میگوید ، س را با نوک زبان میگوید؟

    در افراد سه سال و نیم به بالا نیز بسیاری از کودکان و نوجوانان و بزرگسالان در تلفظ حروفی مانند (ر، چ، ج، س) مشکل دارند.

    تمامی این افراد (کودک و بزرگسال) باید هرچه سریعتر برای ارزیابی دقیق و درمان به متخصص گفتاردرمانی مراجعه نمایند.

    توجه: این اختلال درمان ۱۰۰ در ۱۰۰ دارد.

    خبر خوب این است که درمان اختلال تلفظی و مشکلات تولیدی بسیار ساده تر از آن است که فکر می کنید. خبر بد اینکه خیلی از کودکان و بزرگسالان درباره درمان اختلالات تلفظی خود و علت اشتباه حرف زدن شان ، چیز زیادی نمی دانند. خوب نگران نباشید به شما قول می دهم  هر آنچه نیاز باشد درباره درمان اختلالات تولیدی ( تلفظی ) بدانید را در این نوشته می آوریم.

    علت مشکلات تلفظی چیست ؟

    مهمترین علت مشکلات تلفظی ، یادگیری غلط تلفظ حروف در دوران کودکی است. بیشتر مشکلات تلفظی بدون منشا ساختاری (مشکل در ساختار اندامهای گویایی مانند زبان و دندانها ) است.

    منشا بیشتر این مشکلات بد یادگرفتن صدا ها است.بدین معنا محل و یا شیوه تولید صدا را بخوبی یاد نگرفته است . برای نمونه فردی که در تلفظ حرف سین دچار بدیادگیری شده است ، زبانش را در جای درست تلفظ “س” قرار نمی دهد و به عقب تر ، جلوتر یا کنارها می برد و صدایی شبیه “ث” و یا “ت” شنیده می شود.

    در مواردی علت مشکلات تلفظی ،می تواند مشکلات ساختاری باشد. مشکلات ساختاری در زبان ( کوتاهی بند زیر زبان ) ، در دندانها ( بد شکلی و یا فقدان دندانها جلویی ) و.. باشد. این افراد هم پس از تشخیص گفتاردرمانگر و ارجاع جهت رفع مشکل ساختاری می توانند مشکل خود را برطرف بکنند.

    تشخیص اینکه علت اشتباه حرف زدن شما چیست ، برعهده متخصص گفتار و زبان (گفتار درمانگر) است.

    اختلالات تلفظی
    اختلالات تلفظی

    درمان اختلالات تلفظی با کیست ؟

    برای درمان اختلال تلفظی هر صدا ، یکسری تکنیک های مشخصی وجود دارد. اجرای این تکنیک ها در خانه کمی سخت است و بدون کمک متخصص ، از عهده شما در خانه بر نمی آید.

    آسیب شناس گفتار و زبان (گفتاردرمانگر) متخصص درمان اختلالات تلفظی در کودکان و بزرگسالان است.

    گفتاردرمانی با روانشناسی متفاوت است و از زیر شاخه های علوم پزشکی محسوب می شود. متخصص گفتار درمانگر ما تمامی دوره های اجرای تکنیک های فوق در دانشگاه با موفقیت طی کرده و در سریع تر زمان ممکن مشکلات تلفظی را درمان می کند.

    درمان اختلالات تلفظی در بزرگسالان نیز ممکن است. هرچند هر چقدر سن پایین تر باشد درمان سریع تر است. بطور میانگین برای آموزش و تصحیح تلفظ هر حرف در کودکان ۴ جلسه نیاز است.  در بزرگسالان این تعداد برای هر صدا گاها به ۷ تا ۸ جلسه نیز ممکن است برسد.

    تا چه سنی کودکان فرصت یادگیری خود به خودی تلفظ حروف را دارند؟

    به طور میانگین کودکان در سن ۵ سالگی تلفظ تمام حروف را یاد می گیرند. البته این بدین معنا نیست اگر کودک شما الان ۴ ساله است و ۵۰ درصد از حرفهایش را غریبه ها متوجه نمی شوند ، به او تا ۵ سالگی فرصت بدهید. اگر مشکلات تلفظی و وضوح در هرسنی خیلی پایین است حتما به کلینیک گفتار درمانی مراجعه کنید. آسیب شناس گفتار و زبان براساس آزمایشات و ارزیابی های خود به شما می گوید که هم اکنون مداخله نیاز است یا خیر.

    گفتاردرمانگر چطور مشکلات تولیدی را درمان می کند؟

    منظور از مشکلات تولیدی همان مشکلات تلفظی است. گفتاردرمانگر بر اساس علت اشتباه حرف زدن شما درمان خود را آغاز می کند. برخی از کودکان تفاوت هایی بین صدای غلط و صدای صحیح قائل نمی شوند. درمان مشکلات تلفظی این کودکان با تمییز شنیداری صدا شروع می شود.

    در نهایت همانطور که گفتیم گفتار درمانگر برای آموزش تلفظ صحیح هر صدایی یکسری تکنیک های دارد. این تکنیک تنوع زیادی دارند و غالب آنها از طریق چوب آبسالانگ و تحریک قسمتی از زبان ، به فرد آموزش داده می شوند. هر واج سه ویژگی منحصر به فرد را دارد :

    1.  جایگاه تولید :منظور از جایگاه تولید ، مکان برخورد زبان یا لب ها برای تولید صدا است. برای نمونه جایگاه تولید صدای “پ” دولبی است.
    2. شیوه تولید: صداها براساس شیوه خاصی ( انفجاری ، سایشی ، انسایشی و.. ) تلفظ می شوند.
    3.  واکداری و یا بی واکی: هر صدایا واک دار ( صدا دار ) و یا بی واک ( بی صدا ) است.

    بیماریها در مشکلات تلفظی

    غالب کسانیکه مشکلات تلفظی دارند هیچ گونه بیماری پزشکی ندارند. با این حال برخی از مشکلات و بیماریها سبب مشکلات تولیدی می شوند. برخی از این بیماریها ، اوتیسم ، عقب ماندگی ذهنی ، پارکیسنون ، فلج مغزی ، دیزارتری ، کم شنوایی ، ام اس و.. است. درمان مشکلات تلفظی در این بیماریها کمی طولانی تر ولی ممکن است.

    نتیجه گیری :

    مشکلات تلفظی در هرسنی از طریق گفتاردرمانی درمان می شوند. هر چقدر سن فرد کمتر باشد درمان اختلال تلفظی اش راحتر و سریعتر خواهد بود. علت اشتباه حرف زدن ( مشکلات تولیدی ) ، غالبا بد یادگیری است. البته برخی از مشکلات تولیدی نیز بدلیل مشکلات ساختاری است. کودکان تا ۵ سالگی می بایست تلفظ تمام حروف را یاده گرفته باشند. مراجعه به کلینیک های گفتاردرمانی بهترین راه برای تصمیم گیری درباره زمان مداخله است.